Etikett: Utställning

Piece by Piece – Beckmans Examensutställning

I går var det pressvisning av Beckmanselevernas examensutställning, Piece by Piece. På Beckmans designhögskola studerar eleverna Mode, Visuell kommunikation och Form, och på utställningen fick vi se många exempel på vad de lärt sig och skapat. Jag pratade med några av eleverna om deras alster, skapandeprocessen, material, hållbarhet och hur de ser på framtiden.

I mode-hallen ställde ett drygt dussintal elever ut sina kollektioner. Speciellt spännande tyckte jag att Frida Nilsson och Alva Lingeståls samarbete, Internalized Objectification, som utforskar ”nya” spännande material som t.ex. Lera och Tenn i sina textila kreationer var. De hade många tankar om kollektionens möjligheter att överskrida gränserna mellan couture och konstföremål.

Internalized Objectification av Alva Lingestål och Frida Nilsson. Notera panelerna av lera i den högra dressen.

 

Hållbarhet fortsätter att vara ett viktigt (ännu viktigare) ämne, och Jade Cropper kombinerar i kollektionen Barbro hållbarhet, hantverkstekniker, naturmaterial och självsäkerhet för en klockren couture-upplevelse för den som vill och vågar vara sig själv.

Kollektionen Barbro av Jade Cropper

Från formavdelningen hittade jag bland annat den fina ljuskronan Alumen av Jessica Westerberg. Vackert utförd i handgjuten återvunnen aluminium och glas, två material med lång livslängd. Jessica lade stor vikt vid hantverkstraditioner och en intuitiv skapandeprocess.

Jessica Westerberg med sin Alumen

Utställningen är öppen för allmänheten och pågår 19-23 augusti på Beckmans Designhögskola.

En doft av couture – Beckmans

I veckan har Beckmans Designhögskola utställningen En doft av Couture i ljusgården på NK. Det är en utställning där studenterna på Beckmans har fått inspiration till sina kreationer från exklusiva dofter, och illustrerat sina egna visioner om vart couture-världen kan tänkas ta vägen i framtiden, med skapelserna som ställdes ut, accentuerade med utvalda dofter från parfymavdelningen.

Ett återkommande tema var funderingar om hållbarhet.

Det var intressant att kunna ta del av tankebanorna via utsällningsmaterialet i form av moodboards och texterna till varje kreation och kombination.

Ett urval ur utställningen visas här:

I förgrunden: Filippa Agatons (svart/brun) och Marte Stensruds (grön) skapelser

 

Utställningen går att besöka den 12:e till 15:e mars.

Hella Jongerius – Breathing Colours på Nationalmuseum

Jag var på den inspirerande utställningen Breathing Colours på Nationalmuseum, som tidigare visats i London och Rotterdam.

Hella Jongerius har spenderat större delen av sitt vuxna liv med att forska om färger och ljus och hur vi uppfattar dem på olika ytor och material, samt hur vår upplevelse av kulörerna förändras under dygnet.

Utställningen är öppen från i morgon, den 17 oktober, till den 9 februari 2020.

Utställningen bjuder på många exempel på hur kulörer upplevs i olika former, material och belysning

 

Samma kulör kan upplevas helt olika i olika ljussättning

 

 

Livrustkammaren nyöppning

Jag var på invigningen av Livrustkammarens nyöppnade permanenta utställning idag.

Kulturminister Amanda Lind och H.M. Konungen invigningstalade och och berättade om den nya forskning som ligger bakom den uppdaterade utställningen som lyfter fram historien från 1800- och 1900-talen lite mer än tidigare utställning gjorde.

Museipersonalen var klädd i tidstypiska 1600-tals-plagg (ej original, givetvis).

Kul att vara en av de första som får ta del av denna fantastiska utställning som spänner över flera eror!

H.M. Konung Carl XVI Gustaf bjöd in till visningen

 

1600-talsklädd och påläst personal

 

En praktfull klänning ur den omfattande samlingen

 

Även småföremål som smycken ställs ut

 

Museet är öppet för allmänheten och det är fri entre.