Etikett: Lernberger Stafsing

Lernberger Stafsing Day Cream

Utvärdering som jag skrivit för en annan tidning:

Lernberger Stafsing Day Cream är en dagkräm som kommer i en ganska plastig 50ml-flaska med en vettig pump som gör det lätt och hygieniskt att använda produkten. Dessutom finns ett täckande lock som skyddar pumpen. Färgen på flaskan är odefinierbart som en blandning mellan gammelrosa och brunbeige, och det kan man ju tycka vad man vill om. Jag tycker flaskan ser lite billig ut, och i den här prisklassen tycker jag att det påverkar helhetsintrycket åt fel håll. Flaskan inklusive lock är nästan 20 cm hög, och eftersom den innehåller 50ml kan den ju inte vara hur bred som helst då. I det här fallet ungefär en tum i diameter, så det är antagligen en del luft i flaskan redan innan den tas i bruk.

Nu till innehållet: Lernberger Stafsing Day Cream har en, i mitt tycke, behaglig doft. Kanske doftar den lite maskulint? Pudrigt? Svårt att säga, och jag tror det är högst individuellt hur man uppfattar doften på denna dagkräm, men den är inte påträngande, snarare diskret, så de flesta borde åtminstone kunna stå ut med den, men jag tycker den doftar bättre än genomsnittet. Jag tänker lite barbershop när jag försöker placera doften, men kanske är det för att jag är bekant med herrarnas bakgrund.

Jag har oftast normal hy, på vintrarna åt det torra hållet, och när jag använder Lernberger Stafsing Day Cream pumpar jag ut en del på fingertopparna och smörjer in både ansiktet och en bit ner på halsen. Konsistensen känns perfekt när den kommer ut ur flaskan, den är ganska tunn utan att vara rinnig, och den känns inte fet eller oljig. Först på innehållsförteckningen kommer huvudingrediensen vatten, och därefter etylestrar från sheasmör (Shea Butter Ethyl Esters) vilket är tänkt ska ge en silkesskön känsla, lugna huden och ge en känsla av fukt. Ingrediens nummer tre är Squalane, som också är en återfettande och återfuktande ingrediens. Därefter kommer glycerin (fuktgivare och lösningsmedel för emulsioner), och först på sjunde plats hittar vi en naturlig ingrediens; ekologisk rapsolja (canola oil).

Skönhetsvård är avancerad kemi och big business, och lite på samma sätt som det finns företag som uppfinner tillsatser till mat som ska ge förbättrad palatability (”munkänsla”)när man äter ett processat livsmedel, så forskas det massor på hur man på ett effektivt (billigt, alltså) sätt ska få en produkt att uppfylla alla konsumentens önskemål på samma gång, som t.ex. att den ska vara lätt att sprida ut, inte kladda, inte rinna, inte ligga kvar på huden för länge, inte skikta sig i flaskan/burken (tänk olja+vinäger) och så vidare. Vissa av dessa önskemål står ibland i konflikt med varandra, och då låter man kemisterna ta fram sina verktygslådor och tillsätter exempelvis emulgeringsmedel så att fett och vatten (huvudingrediensen) låter sig blandas trots att det egentligen är omöjligt. Nu för tiden vill man ju att allting ska vara både naturligt och hållbart för miljön, och då är det självklart toppen att huvudingrediensen (näst efter vatten) ser ut att vara sheasmör. I detta fall är det dock etylestrar som man utvunnit ur sheasmör, och fått en produkt med flera egenskaper, bl.a. att fungera som ett emulgeringsmedel samtidigt som den känns ”lättare” på huden än exempelvis oleylestrar från sheasmör (shea butter oleyl esters) skulle gjort. Etylestrar från sheasmör marknadsförs (mot de som tillverkar kosmetika och hudvårdsprodukter) som att den har ”unika egenskaper i hur den upplevs på huden”, och det är antagligen därför som Lernberger Stafsing valt denna ingrediens som en av de viktigare komponenterna till att hålla ihop krämen. Jag tycker det fungerar bra.

Som jag skrev tidigare så är känslan när den kommer ut ur flaskan perfekt, och det beror säkert till viss del på den låga smältpunkten (18°C) hos just de etylestrar från sheasmör som använts, vilket mycket riktigt ger en lätt känsla. En sak jag noterat när jag använder Lernberger Stafsing Day Creamär att känslan som är kvar efter att den gått in i huden är lite ”paraffinig”, både på fingertopparna som applicerat krämen och på huden ansiktet. Jag säger inte att det är en dålig eller en bra känsla. Det bara är så med vissa produkter, som exempelvis denna.

Efter några veckor med Lernberger Stafsing Day Cream har jag inte känt mig torr, och huden har sett frisk och fräsch ut. Krämen innehåller nikotinamid och plommonextrakt vilka ska minska rodnad och stärka hudens yttre barriär, av det märkte jag ingen effekt. Krämen innehåller också Natriumhyaluronat (Sodium Hyaluronate) som är ett salt av hyaluronsyra, som ska (eftersom saltmolekylerna är mindre) tränga ner djupare i huden och ge ifrån sig fukten där på ett mer långvarigt sätt, och det tycker jag fungerar bra.

Allt sammantaget är jag nöjd med produkten, men den är kanske lite optimistiskt prissatt med sina 455 kr för 50ml. Betyget stannar på en stark 3:a på grund av flaskan och priset.