Etikett: Kosmetika

Miljövänligt, hälsosamt och trendriktigt med Skogen Cosmetics

Det relativt nystartade svensk-amerikanska lyxmärket Skogen växer. De har redan etablerat sig i bl.a. USA, Frankrike, Sverige, Kina och Colombia, och är på väg att öppna upp i massor av fler länder runt om i världen, såsom i Australien, Nya Zeeland, Kanada, Brasilien, Mexiko, Sydafrika och många europeiska länder. Märket har redan hunnit bli upptäckt av exempelvis Jessica Simpson med flera andra kändisar, och nu ska jag försöka förklara varför.

Grundare och ägare är David Johansson och Yamin Cheng som är doktor i kemi. Storyn bakom Skogen är att de efter mer än 25 år i branschen, varav de senaste 10-15 åren med att designa och tillverka produkter åt andra, helt enkelt bestämde sig för att de absolut bästa skönhetsprodukterna skulle de kunna skapa själva, utan någon annans inblandning i beslutsfattandet.

Ett återkommande tema i deras filosofi har varit att det går alldeles utmärkt att skapa eleganta lyxprodukter som samtidigt är både hälsosamma och miljövänliga. Att man är miljömedvetna på riktigt märks exempelvis på att kartongerna som används är FSC-certifierade, och att förpackningarna är gjorda av återvunnen akryl. Trevligt!

Skogen Cosmetics har släppt en serie, Jasmine Collection, som består av 7 produkter; dagkräm, nattkräm, ansiktspeeling, ögonkräm, ansiktsserum och ögonserum, samt en guldskimrande sheet-mask (Non-surgical face mask). Förpackningarna i Jasmine Collection består av genomskinliga ”kuber” med en glänsande blå kärna i mitten, och en guldkant mellan locket och bottendelen. Såhär ser dagkrämen ut, som jag har provat ett tag nu:

Närbild på dagkrämen
Vem kunde tro att återvunnen akryl kunde vara så snyggt?

Produkterna kommer i snygga blålila pappkartonger med guldtryck och ett lyxigt magnetlås som snäpper fast flärpen över framsidan på nederdelen av kartongen. Lyfter man på locket möts man av själva produkten nedbäddad i en tunn form av matt-flossad plast och en rogivande trolsk bild med skogsmotiv (duh) på insidan av locket, och en liten folder som beskriver varumärkets filosofi, samt alla produkter i serien. Den lilla foldern som följer med har också skogen som bakgrund på varje uppslag, och hela tiden återkommer man till att man hämtar sin inspiration från ”skogens naturliga extrakt”.

Lyxiga miljövänliga förpackningar
Lyxiga miljövänliga förpackningar. Med pump till vänster, med elegant spatel till höger.

När vi kommer till de naturliga extrakten, så är huvudingrediensen (som står först i innehållsförteckningen) Algextrakt (oklart från vilka alger) tätt följd av allantoin, som verkar sammandragande och fuktighetsbevarande.

Allantoin framställs vanligtvis syntetiskt i skönhetsindustrin, men det går också utmärkt att utvinna ur Vallört. Det är väldigt vanligt i produkter som ska verka hudvårdande, eller regenererande, ofta ihop med vitaminer.

På tredjeplats i innehållsförteckningen hittar vi extrakt från Aloe Vera-blad, och först på fjärdeplats kommer vatten. Det är imponerande, och kanske en förklaring till varför jag upplever produkterna som ”fylliga”, både fuktkrämen och och ögonkrämen.

Femteplatsen innehas av tensiden Betain, vilket jag förmodar används som emulgeringsmedel i Skogens preparat. Sedan kommer Sheasmör, och först därefter kommer vi till skillnaderna mellan ögonkrämen och dagkrämen.

Jag har testat och utvärderat massor av kosmetiska preparat, och något jag noterar när jag läser innehållsförteckningarna på de två produkter från Skogen som jag provat nu, är att det här är först på 7:e plats som jag hittar någon av de klassiska industri-kemist-ingredienserna som nästan alla produkter har massvis av nu för tiden. Jag menar alltså motsvarigheten till färdigmatens E-nummer, som stoppas in för att t.ex. påverka produktens känsla på huden, hur fet eller sidenaktig den känns, hur fort den torkar eller går in i huden, hur ”rinnig” den blir, vilken känsla som blir kvar på huden efteråt, och givetvis vilket ”shelf life” produkten får. Skogen Cosmetics Day Cream har, jämförelsevis, nästan inga sådana ingredienser över huvud taget!

Produkterna är fullproppade av ingredienser/extrakt från växtriket. Bortsett från Aloe Vera och Sheasmör som jag redan nämnt, återfinner vi (i både ansiktskräm och ögonkräm) Kamomillblomsextrakt, Grönt-te aloe vera, Jasminolja, Nattljusolja, Sötmandelolja, och Jojobafröolja. Dessutom finns de tre vitaminerna A, C och E, som alla tre är bra för huden i lämpliga doser.

De komponenter i dagkrämen som jag inte nämnt hittills är:

  • C12-15 Alkylbensoat
  • Kapryl / kaprin-triglycerid
  • Cetearylalkohol
  • Cetearylglukos
  • Cyclopentasiloxane (D5) – en cyklisk silikon som diskuterats en del
  • Etylhexylglycerin (konserveringsmedel + fuktgivare)
  • Glycerin (stärker hudens barriär och behåller fukt. Motverkar torrhetsrynkor)
  • Natriumhyaluronat (hyaluronsyra)
  • Tokoferylacetat

Det var det hela. Allt sammanvägt känns det som en oerhört lyxig och genomtänkt blandning, där de vegetabiliska ingredienserna överväger. Vi lyfter på hatten för kemist Yamin Cheng som är hjärnan bakom det fina innehållet.

Mitt omdöme

Redan efter första gången jag provade krämerna kände jag att det var något alldeles extra. Skogen återkommer ju i sin marknadsföring hela tiden till att produkterna ska vara hälsosamma och miljövänliga, och innan jag provade funderade jag lite över ordet hälsosam. Men just hälsosamt är hur det känns. Kanske är det placebo-effekten, men det känns ändå som att huden mår bra och blir pigg av dagkrämen. Jag upplevde det som att huden stramades upp något, och blev ordentligt återfuktad. Doften är väldigt behaglig, och jag uppskattar att produkterna är fria från parfymer och oxiderande doftämnen som limonene och linalool.

Produkterna hittar du på https://skogen.shop/ och på vissa utvalda spa.

 

Så här fint passar de in i badrummet

e.l.f. precision liquid eyeliner

Utvärdering som jag skrivit för en annan tidning:

Jag har haft det tveksamma nöjet att testa e.l.f.Precision Liquid Eyeliner under en månads tid. Det är en svart flytande eyeliner som tillverkas i Kina (men är ”designed in the U.S.A.” på klassiskt Apple-manér) och den kommer i en ganska snygg mattsvart pappersask utan plastdetaljer (förutom en tejpbit i botten). Asken är dubbelt så bred som själva produkten, och den vänstra halvan av förpackningen är ”ihålig” kartong, och i den andra halvan sitter eyelinern så att man kan peta på den (snurra på den) utan att öppna kartongen. Genom att bygga kartongen såhär så blir baksidan tillräckligt bred för att få plats med en del text i läslig storlek.

På sidan av kartongen finns ett glansigt foto av penseln och locket/handtaget. På framsidan finns ett glansigt foto av penselns spets. Och ja, ni gissade helt rätt. Det är penseln som är grejen med e.l.f.Precision Liquid Eyeliner. Den är nämligen avsmalnande (konisk), där håren i mitten är längre än de yttre. På engelska kallas det tapered brush och är populärt på penslar för större makeup. Anledningen till att man vill ha en avsmalnande pensel på en flytande eyeliner är att det då blir lätt att göra olika breda linjer, antingen genom att justera vinkeln i förhållande till huden, eller genom att variera hur hårt man trycker. Det är också därför den heter Precision Liquid Eyeliner, för tanken är ju att man ska ha bra kontroll över resultatet.

Jag gillar känslan i själva penseln, men är inte alls förtjust i det som kommer ut ur den, då den är både klibbig, och nästan smulig på samma gång, trots att det är en flytande eyeliner. Den torkar inte fort, och när den har torkat är den lätt att nöta bort. Jag använder då mycket hellre den vattenfasta IsaDora Intense Eye Liner ”Black Brown” som jag recenserat tidigare, även om IsaDoras variant kostar dubbelt så mycket som e.l.f.Precision Liquid Eyeliner. Skillnaden i upplevelse är mycket större än prisskillnaden mellan de här två produkterna.

Lernberger Stafsing Day Cream

Utvärdering som jag skrivit för en annan tidning:

Lernberger Stafsing Day Cream är en dagkräm som kommer i en ganska plastig 50ml-flaska med en vettig pump som gör det lätt och hygieniskt att använda produkten. Dessutom finns ett täckande lock som skyddar pumpen. Färgen på flaskan är odefinierbart som en blandning mellan gammelrosa och brunbeige, och det kan man ju tycka vad man vill om. Jag tycker flaskan ser lite billig ut, och i den här prisklassen tycker jag att det påverkar helhetsintrycket åt fel håll. Flaskan inklusive lock är nästan 20 cm hög, och eftersom den innehåller 50ml kan den ju inte vara hur bred som helst då. I det här fallet ungefär en tum i diameter, så det är antagligen en del luft i flaskan redan innan den tas i bruk.

Nu till innehållet: Lernberger Stafsing Day Cream har en, i mitt tycke, behaglig doft. Kanske doftar den lite maskulint? Pudrigt? Svårt att säga, och jag tror det är högst individuellt hur man uppfattar doften på denna dagkräm, men den är inte påträngande, snarare diskret, så de flesta borde åtminstone kunna stå ut med den, men jag tycker den doftar bättre än genomsnittet. Jag tänker lite barbershop när jag försöker placera doften, men kanske är det för att jag är bekant med herrarnas bakgrund.

Jag har oftast normal hy, på vintrarna åt det torra hållet, och när jag använder Lernberger Stafsing Day Cream pumpar jag ut en del på fingertopparna och smörjer in både ansiktet och en bit ner på halsen. Konsistensen känns perfekt när den kommer ut ur flaskan, den är ganska tunn utan att vara rinnig, och den känns inte fet eller oljig. Först på innehållsförteckningen kommer huvudingrediensen vatten, och därefter etylestrar från sheasmör (Shea Butter Ethyl Esters) vilket är tänkt ska ge en silkesskön känsla, lugna huden och ge en känsla av fukt. Ingrediens nummer tre är Squalane, som också är en återfettande och återfuktande ingrediens. Därefter kommer glycerin (fuktgivare och lösningsmedel för emulsioner), och först på sjunde plats hittar vi en naturlig ingrediens; ekologisk rapsolja (canola oil).

Skönhetsvård är avancerad kemi och big business, och lite på samma sätt som det finns företag som uppfinner tillsatser till mat som ska ge förbättrad palatability (”munkänsla”)när man äter ett processat livsmedel, så forskas det massor på hur man på ett effektivt (billigt, alltså) sätt ska få en produkt att uppfylla alla konsumentens önskemål på samma gång, som t.ex. att den ska vara lätt att sprida ut, inte kladda, inte rinna, inte ligga kvar på huden för länge, inte skikta sig i flaskan/burken (tänk olja+vinäger) och så vidare. Vissa av dessa önskemål står ibland i konflikt med varandra, och då låter man kemisterna ta fram sina verktygslådor och tillsätter exempelvis emulgeringsmedel så att fett och vatten (huvudingrediensen) låter sig blandas trots att det egentligen är omöjligt. Nu för tiden vill man ju att allting ska vara både naturligt och hållbart för miljön, och då är det självklart toppen att huvudingrediensen (näst efter vatten) ser ut att vara sheasmör. I detta fall är det dock etylestrar som man utvunnit ur sheasmör, och fått en produkt med flera egenskaper, bl.a. att fungera som ett emulgeringsmedel samtidigt som den känns ”lättare” på huden än exempelvis oleylestrar från sheasmör (shea butter oleyl esters) skulle gjort. Etylestrar från sheasmör marknadsförs (mot de som tillverkar kosmetika och hudvårdsprodukter) som att den har ”unika egenskaper i hur den upplevs på huden”, och det är antagligen därför som Lernberger Stafsing valt denna ingrediens som en av de viktigare komponenterna till att hålla ihop krämen. Jag tycker det fungerar bra.

Som jag skrev tidigare så är känslan när den kommer ut ur flaskan perfekt, och det beror säkert till viss del på den låga smältpunkten (18°C) hos just de etylestrar från sheasmör som använts, vilket mycket riktigt ger en lätt känsla. En sak jag noterat när jag använder Lernberger Stafsing Day Creamär att känslan som är kvar efter att den gått in i huden är lite ”paraffinig”, både på fingertopparna som applicerat krämen och på huden ansiktet. Jag säger inte att det är en dålig eller en bra känsla. Det bara är så med vissa produkter, som exempelvis denna.

Efter några veckor med Lernberger Stafsing Day Cream har jag inte känt mig torr, och huden har sett frisk och fräsch ut. Krämen innehåller nikotinamid och plommonextrakt vilka ska minska rodnad och stärka hudens yttre barriär, av det märkte jag ingen effekt. Krämen innehåller också Natriumhyaluronat (Sodium Hyaluronate) som är ett salt av hyaluronsyra, som ska (eftersom saltmolekylerna är mindre) tränga ner djupare i huden och ge ifrån sig fukten där på ett mer långvarigt sätt, och det tycker jag fungerar bra.

Allt sammantaget är jag nöjd med produkten, men den är kanske lite optimistiskt prissatt med sina 455 kr för 50ml. Betyget stannar på en stark 3:a på grund av flaskan och priset.

Stockholm Beauty Week 2018 dag 3

Vill passa på att tacka Maria Forssén för tre suveräna dagar för oss beautynördar, och på återseende på Stockholm Beauty week 2019! Härlig blandning av både nordiska och internationella aktörer!

Några av mina personliga favoriter i år var alla nya ekologiska produkter. Det är verkligen härligt att se så många nya serier och produkter där man verkligen bryr sig om ingredienserna som vår hud ska komma i kontakt med varje dag. Exempelvis blev jag väldigt förjust i serumet från Anne Semonin, som också doftar jättegott. Tack för stunden i behandlingsrummet!

Vill också slå ett slag även för Maria Åkerberg, som, precis som vanligt, ligger i framkanten med sitt sortiment!

Stockholm Beauty Week dag 1

Äntligen har årets Stockholm Beauty Week dragit igång, med massor av inspirerande föredrag, fantastiska produkter, mingel och prova-på-behandlingar, mitt i vår vackra huvudstad. Tre härliga sommardagar fulla av skönhet och hälsa.

Dagen började med pressfrukost, och därefter ett fullspäckat ordinarie program för oss som vill fördjupa oss inom det senaste i skönhetsvård och ekologiska produkter. Vi varvade det med besök i montrarna hos alla utställare, som alla var riktigt bra förberedda i år.

Här kommer ett litet urval av dagens höjdpunkter:

Maria Forssén öppningstalar
Pressfrukost med arrangören Maria Forssén

 

Ekologiskt från c/o GERD

 

Lyxig hudvård från Anne Semonin

 

Macroner och Bubbel? Ja tack! Renvive tog sikte på både kropp och själ

 

Kvällen avslutades med modevisning

Tack för idag, vi ses igen i morgon med en extra rapport.