Piece by Piece – Beckmans Examensutställning

I går var det pressvisning av Beckmanselevernas examensutställning, Piece by Piece. På Beckmans designhögskola studerar eleverna Mode, Visuell kommunikation och Form, och på utställningen fick vi se många exempel på vad de lärt sig och skapat. Jag pratade med några av eleverna om deras alster, skapandeprocessen, material, hållbarhet och hur de ser på framtiden.

I mode-hallen ställde ett drygt dussintal elever ut sina kollektioner. Speciellt spännande tyckte jag att Frida Nilsson och Alva Lingeståls samarbete, Internalized Objectification, som utforskar ”nya” spännande material som t.ex. Lera och Tenn i sina textila kreationer var. De hade många tankar om kollektionens möjligheter att överskrida gränserna mellan couture och konstföremål.

Internalized Objectification av Alva Lingestål och Frida Nilsson. Notera panelerna av lera i den högra dressen.

 

Hållbarhet fortsätter att vara ett viktigt (ännu viktigare) ämne, och Jade Cropper kombinerar i kollektionen Barbro hållbarhet, hantverkstekniker, naturmaterial och självsäkerhet för en klockren couture-upplevelse för den som vill och vågar vara sig själv.

Kollektionen Barbro av Jade Cropper

Från formavdelningen hittade jag bland annat den fina ljuskronan Alumen av Jessica Westerberg. Vackert utförd i handgjuten återvunnen aluminium och glas, två material med lång livslängd. Jessica lade stor vikt vid hantverkstraditioner och en intuitiv skapandeprocess.

Jessica Westerberg med sin Alumen

Utställningen är öppen för allmänheten och pågår 19-23 augusti på Beckmans Designhögskola.